72-рото издание на кинофестивала в Кан вчера бе тържествено открито с прожекция

...
72-рото издание на кинофестивала в Кан вчера бе тържествено открито с прожекция
Коментари Харесай

Кан започна със скандал с Ален Делон

72-рото издание на кинофестивала в Кан през вчерашния ден бе тържествено открито с прожекция на " Мъртвите не умират " на режисьора Джим Джармуш с присъединяване на Бил Мъри, Адам Драйвър и Иги Поп. Но събитието стартира със скандал поради решението именитият Ален Делон да бъде почетен с премия макар обвиняванията против артиста в принуждение над дами, оповестява БНР.

" Жени и Холивуд ", една от американските лобистки организации отпред на придвижването #MeToo, съобщи, че решението да се даде почетна " Златна палма " на Ален Делон е " непоносимо ". Миналата година фестивалът разгласи " нулева приемливост към половото принуждение и злоупотреби от всевъзможен тип " на фона на митинги, управлявани от Кейт Бланшет (тогава ръководител на основното жури) и над 80 други холивудски звезди и режисьорки.

Онлайн петиция, призоваваща да не се връчва премията на Делон, дефинира 83-годишния артист като " расист и хомофоб женомразец ". Основателката на " Жени и Холивуд " Мелиса Силвърщайн написа в Туитър, че е ужасена, че Кан уважава Делон, макар че той " обществено признал, че е удрял плесници на дами, и твърди, че да си гей е срещу природата ". 

На което артистичният шеф на фестивала Тиери Фремо отговори: " Не му даваме Нобелова премия за мир, а почитаме артистичните му достижения в киното ". Той акцентира, че фестивалът не споделя и политическите визии и другарства на Делон, само че той е свободен да ги показва.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР